Memeden Kist ve Kitlelerin Çıkarılması

Ergenlik öncesi dönemde ortaya çıkan kitlelerin tamamına yakını iyi huyludur. Ancak memede kitle şikayeti ile başvuran çocuklarda olası tanılar aşağıdaki gibidir:

  • Basit kistler: Çocukluk çağı boyunca iyi huylu basit kistler çoğunlukla meme gelişiminin başlaması ile görülürler. Bunlar yumuşak, ağrısız, çevredeki meme dokusuna yapışık olmayan kitlelerdir. İğne aspirasyonu ile kistler tamamen kaybolur. Sıvı seröz veya kahverengidir. Aspirasyondan sonra, kitle devam ediyorsa biyopsi yapılmalıdır.
  • Fibroadenom: Çocukluk yaş grubunda en fazla görülen meme kitlesidir iyi huylu olarak bilinir. Çocukluk yaş grubunu etkileyen iki çeşidi vardır: adult ve juvenil.
  1.  Adult fibroadenoma: Geç ergenleri ve genç kızları etkiler. Olguların %10-15’inde kitle birden çoktur. Kitle küçüktür (1-2 cm çapında). İyi sınırlı, lastik kıvamındadır ve hareketlidir.
  2.  Juvenil fibroadenoma: Ergenlik çağındaki genç erişkinleri etkiler. Adult fibroadenomun tersine, daha büyüktür ve meme asimetrisine sebep olabilir. Juvenil fibroadenomlar kitlenin büyümesinden kaçınmak ve kalan normal meme dokusunun yapısını korumak için tanıdan sonraki en kısa zamanda cerrahi olarak çıkartılmalıdır.
  • Filloid Tümörler: İyi huylu bir tümörden hızlı büyüyen metastaz yapan kötü huylu bir tümöre kadar değişiklik gösterebilir.
  • Meme Kanseri: Her ne kadar 25 yaşından önce tüm meme kanserlerinin sadece %0,2’si ortaya çıkarsa da dişi adölesanlar kadar 5 yaşından daha küçük erkek çocuklarda da meme kanseri saptanmıştır. Ancak bu durum çok çok nadirdir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

perineal-travmalar
Travmaya Bağlı Derin Kesiler

Kesikler ve küçük yaralanmalar günlük hayatımızda çocuklarda sık karşılaşılan sorunla…

Devamını Oku
tirnak-batmasi
Tırnak Batması

Tırnak batması toplumda %20 sıklıkla görülen ve yaşam kalitesini bozan bir hastalıktı…

Devamını Oku
karin-agrisi
Karın Ağrısı

Karın ağrısı, çocuklarda sık karşılaşılan bir yakınmadır. Çocukluk dönemindeki karın …

Devamını Oku
Fiyat Al