Hipospadias

Hipospadias idrar çıkış deliğinin olması gerektiği yerde yani pensin ucunda değil penisin alt kısmında olmasıdır. Hipospadias durumunda penis ucu ile idrar deliğinin arasında bulunan bölgede idrar kanalının tam olarak oluşmadığı anlaşılır.

Hipospadias Nedir?

Hipospadias hastalığı olan kişiler idrarını penisin ventral yani alt yüzünden yaparlar. Bu rahatsızlığa halk arasında peygamber sünneti ya da doğuştan sünnet de denilmektedir. Her 300 erkek bebek doğumunda bir görülebilen hipospadias doğumsal bir bozukluktur. İdrar kanalının yani üretranın penisin ucunda sonlanması ve idrar çıkışının bu noktadan olması gerekirken hipospadiaslı kişilerde penisin içerisinde yer alan kanal daha kısadır. Bu bozukluk kanalın penisin ucunda değil altında sonlanmasına sebep olur. Üretra penis ucuna ulaşacak kadar gelişmemiş olduğundan geride kalmıştır ve bu sağlık sorununa peniste eğrili (bentral kruvatur) gibi rahatsızlıklar da eşlik edebilmektedir.

Hipospadias (Peygamber Sünneti) Çeşitleri Nelerdir?

Hipospadias çeşitleri idrar deliğinin penis üzerindeki konumuna göre belirlenir. Penisin baş kısmında Glanüler hipospaidas idrar deliğinin olması gereken yere yani penisin baş kısmında çok yakın olduğu durumlara verilen isimdir. Koronal hipospadias ise penisin baş kısmı ile gövde kısmı uç kesimi arasında idrar deliği olan çeşittir. Bu iki durum da genel olarak distal hipospadias olarak tanımlanır. Çocuklarda en sık görülen ve ameliyat ile başarılı tedavi şansı en yüksek olan hipospadias türleri bu türlerdir. Yerleşimi daha aşağıda olan hipospadias türleri de vardır, idrar deliğinin penis gövdesinin ortasında olduğu türlere orta düzeyde (midpenil hipospadias) hipospadias, orta kesim ile torbaların birleştiği hatta bazı vakalarda anüse yakın olduğu vakalara proksimal hipospadias olarak adlandırılmaktadır. İdrar deliğinin penisin uç kısmına yakın bir bölgede bulunduğu vakalara da balanik hipospadias adı verilir. Bu vakaların tedavisi daha zordur ve genellikle penis eğriliği de görülmektedir.

peygamber-sunneti

hipospadias-neden-olur

Hipospadias Neden Olur?

Hipospadiasın kesin nedeni bilinmemektedir. Anne karnında oluşan bir gelişim bozukluğu olan hipospadias bebeğin gelişimi sırasında kullanılan bazı ilaçlar ve hormonlar sebebiyle oluşabilir. Annenin ileri yaşta olması, gebeliğin tüp bebek ile oluşmuş olması gibi sebepler de hipospadiasa sebep olabilmektedir. Hipospadias kalıtımsal olarak da aktarılabilir ve aile geçmişinde hipospadias olan kişilerin çocuklarında daha sık görülebilir. Gebeliğin 6-14. haftaları arasındaki gelişim sürecinde yaşanan bazı sorunların hipospadiasa sebep olabileceği bilinmektedir. Hipospadias sebepleri çeşitlilik göstermekle birlikte hastalığın net bir sebebi yoktur.

Hipospadias Belirtileri Nelerdir?

Hipospadias hastalığının en belirgin semptomlarından biri penis ucu açıklığının (meatusun) olması gerektiği yerde olmamasıdır. Penisin herhangi bir bölgesinde ya testislerin (skrotumun) çevresinde idrar çıkış deliğinin bulunması en net belirtidir. Hipospadias belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Penis açıklığının yerleşiminin yanlış yerde olması
  • İdrar akışında sorunlar olması, az ya da düzensiz idrar çıkışı
  • Penis eğriliği, her vakada görülmemekle birlikte pek çok hipospadias vakasında görülebilmektedir
  • Sünnet derisinin normalden daha kısa ya da geniş olması
  • Testis yerleşimi de hipospadias hastalığından dolayı farklı bir şekilde konumlanmış olabilir

Görülen bu belirtileri hipospadiasın doğumdan hemen sonra fark edilmesini sağlayabilir.

Hipospadias Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hipospadias tedavisinin 6 ay ile 1 buçuk yaş arasında uygulanması önerilir. Hipospadiasın tek kesin çözümü ameliyattır. Ameliyat sonrasında 2-3 gün kadar hastanede yatış beklenebilir. İdrar kanalına takılan stent 4-7 gün kadar vücutta tutulur ve ardından çıkarılır. Uygulanacak ameliyatın türü hipospadias vakasının çeşidine göre belirlenir ve bilinen 500’ün üstünde farklı tür hipospadias ameliyatı vardır. Ameliyatların temel amacı idrar kanalının ucunun yani idrar deliğinin olması gerektiği yere getirilmesidir. İdrar kanalı oluşturulup doğru şekilde konumlandırıldıktan sonra bir katman yama dokusu ile bulunduğu bölgeye sabitlenir. Ameliyat için penisin kökü bir lastik yardımıyla boğulur ve penis derisi penis köküne kadar soyulur. Ardından penise suni bir ereksiyon yaptırılarak eğrilik olup olmadığı incelenir. Eğrilik varsa ameliyat sırasında düzeltilir. Hipospadiasın ağırlık derecesine göre ameliyat esnasında sünnet de yapılabilir bu sayede ikinci bir ameliyata gerek kalmaz. Çok ağır vakalarda penise olgunlaştırmak üzere bir doku yerleştirilir ve yaklaşık 6 ay sonra ikinci bir ameliyat yapılarak tedavi tamamlanır. Gelişen tedavi yöntemleri ile artık çoğu vakada ikinci bir ameliyata gerek kalmamaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ureterovezikal-darlik-uvd
Üreterovezikal Darlık (UVD)

Üreterovezikal bileşke obstrüksiyonu (UVD) böbrekten çıkan idrar kanalının idrar kese…

Devamını Oku
gece-altini-islatma-enuresus-nokturna
Gece Altını Islatma (Enüresüs Nokturna)

Enüresis, istenmeyen yer ve zamanda gerçekleşen fizyolojik işemedir. Bir hastalıktan …

Devamını Oku
non-palpabl-testis-ele-gelmeyen-testisler
Non-Palpabl Testis (Ele Gelmeyen Testisler)

Bir çocukta inmemiş testis düşünülüyorsa; testis %80 olarak palpe edilebilmektedir, k…

Devamını Oku
Fiyat Al