İnmemiş Testis

İnmemiş testis, testislerin olması gereken yerde bulunmadığı durumlar oluşan doğumsal bir anomalidir.

İnmemiş Testis Nedir?

Bebek anne karnında gelişirken ilerleyen dönemde testisi oluşturacak dokular böbreklerin altında oluşur ve bebek büyüdükçe bu dokular da testise dönüşür. Testisler oluşurken skrotum adı verilen torbaya doğru kasık kanalından ilerleyerek hareket ederler. Erkek bebekler doğana kadar bu hareket devam eder ve testisler olması gerektiği yere iner. Bir testisin ya da her iki testisin bu yolculuğu tamamlayamaması ve torbaya yerleşememesi sonucunda inmemiş testis hastalığı oluşur.

Çocukta İnmemiş Testis Neden Olur?

İnmemiş testis testisin kendisinden kaynaklı iç bozukluklar, iç bozukluklar hormonal bozukluklar ve kalıtsal sebeplerden dolayı oluşabilir. İnmemiş testis ile karıştırılan bir diğer durum da retraktil hastalığıdır. Retraktil halk arasında utangaç testis olarak bilinir ve bu durumda testis bazı durumlarda olması gereken yerde yani torbada bulunurken bazen kasıklara doğru kaçar ve kaybolur. Özellikle soğuğa maruz kalınan durumlarda ya da elle muayene sırasında bu kasıklara doğru kaçma durumu görülür. Sıcak ortamlarda ve çocuğun uyuduğu sırada ise testis olması gereken yere geri iner. Utangaç testis inmemiş testise göre çok daha masum bir durumdur. İnmemiş testisin yarattığı ya da yaratabileceği sorunlar utangaç testis durumunda görülmez. Utangaç testisin tedavi edilmesi gerekmez ve testisler çoğu zaman ergenlik çağında olması gereken yere yerleşir. Utangaç testis durumunda testisler sperm üretmeye devam eder ve bu vakaların düzenli aralıklarla kontrol edilmesi yeterlidir.

inmemis-testis

cocuklarda-inmemis-testis

Çocuklarda İnmemiş Testis Nelere Sebep Olur?

Tek taraflı inmemiş testis tedavi edilmediği takdirde her 100 vakanın yaklaşık 15’inde kısırlığa neden olabilir. Çift taraflı inmemiş testis vakalarında ise bu oran yüzde 35 ile 50 arasındadır. İnmemiş testis hastalarının çocuk sahibi olamama riski testislerin olması gereken yerden daha sıcak bir yerde olmasına bağlı şekilde gelişen yapısal bozukluklardır. Testislerde gelişen yapısal bozukluklar sperm sayılarında azalmaya sebep olur ve her 500 inmemiş testis vakasının birinde testis kanseri görülebilir. Testis sağlığı normal erkeklere göre inmemiş testisi olan erkeklerin kansere yakalanma oranı 3-8 kat daha fazladır.

İnmemiş Testis Belirtileri

İnmemiş testisin en sık görülen belirtisi problem yaşanan tarafta testis torbasının daha az gelişmiş ve normalden daha küçük olmasıdır. Nadir görülen bir diğer belirti de testis torsiyonuna bağlı gelişen şiddetli kasık ağrılarıdır. İnmemiş testisin dolanmasından kaynaklanan bu ağrılar yaşandığında acil şekilde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

İnmemiş Testis Kimlerde Görülür?

Vaktinde doğmuş erkek bebeklerin yüzde 3 ile 5’i arasında görülebilen inmemiş testis erken doğan bebeklerin yüzde 30’u kadarında görülebilen bir sağlık sorunudur. İnmemiş testis vakalarının 3’te ikisi tek taraflı 3’te birlik kısmı ise iki taraflı olarak görülmektedir. Tek taraflı inmemiş testis vakaları daha çok sağ taraftaki testislerin inmemesi olarak görülür. Nadir olarak inmemiş testis tanısı alan erkek çocuklarında testislerin biri ya da ikisi birden gelişmemiştir. Bu bebeklerdin hem testis torbalarında hem de kasık kanallarında testis bulunmaz. Bu vakalarda vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.

İnmemiş Testis Tedavisi

İnmemiş testis ile doğan bebeklerin çoğunda ilk 3 ayda bir bölümünde de ilk 6 ay içerisinde testis olması gereken yere gelir. İlk altı ayda yerine inmeyen testisin tedavi edilmesi gerekir. Hormon tedavisi bazı vakalar için uygun görülmektedir ancak en net çözüm ameliyatla testisin olması gerektiği yere alınmasıdır.

Çocuklarda İnmemiş Testis Ameliyatı Nasıl Olur?

İnmemiş testis vakalarında yapılan ameliyat kasık kanalına açılan 2 santimlik bir kesi ile uygulanır. Bu kesiden giriş yapılarak testisler çevre dokulardan ayrılır ve olması gereken yere alınarak emilebilen dikişler yardımıyla sabitlenir. Kasık kanalında olmayan testislerin karın içerisinde aranması gerekmektedir. Bu durumlarda daha büyük kesi yapılmalı ya da laparoskopi ile ameliyat yapılmalıdır. Ameliyatlar ortalama 45 dakika ile bir buçuk saat arasında sürer ve ameliyatın ardından aynı gün taburcu olmak mümkündür.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

mikropenis
Mikropenis

Mikropenis, normal yapı ve görünümde olan normalden daha küçük uzunlukta penisi tanım…

Devamını Oku
hidrosel-ve-kordon-kisti
Hidrosel ve Kordon Kisti

Fetüsün anne karnında geliştiği esnada, erkek çocuklarda testis adı verilen yumurtalı…

Devamını Oku
retraktil-utangac-testis
Retraktil (Utangaç) Testis

Retraktil (utangaç) testis tanımı, normal inişini tamamlayıp torbaya inen ancak aşırı…

Devamını Oku
Fiyat Al