Yenidoğan Sünneti

Yenidoğan sünneti ile ilgili pek çok farklı bakış açısı vardır. Bazı doktorlar sünnet işleminin yeni doğan bebeklere uygulanabileceğini savunurken diğer bir bakış açısında olanlar bir süre beklemek gerektiğini vurgularlar. Yeni doğan bebekte herhangi bir yapısal bozukluk, penis eğriliği, hipospadias vb. yok ise doğumdan sonraki ilk 24 saatten itibaren sünnet işlemi yapılabilir. Önerilen dönem bebeğin ilk 3 aylık döneminde sünnet uygulamaktır. İlk bir ay içerisinde sünnet ise tavsiye edilmektedir çünkü çocuğun hareket kabiliyeti henüz gelişmemiş olacağından işlem daha kolay şekilde yapılabilmektedir.

Yenidoğan Sünneti Nedir?

Yenidoğan sünneti bebeklerin doğdukları günden itibaren 1 ayını doldurana kadar geçen süre içerisinde sünnet olmasını ifade eder. Bazı durumlarda sünnet ikinci ya da üçüncü aya sarkabilir. Ancak tavsiye edilen dönem ilk 3 aydır ve bu süre içerisinde işlem yapılmazsa da bebek 1 buçuk yaşına gelene kadar sünnetin yapılması önerilir. 1 buçuk yaşına kadar geçen sürede bebeğin iyileşme süreçleri çok hızlıdır ve bakım süreci daha kolay olacaktır. Sonraki süreçte ise bu işlem daha zor ve çocuk için daha travmatik hale gelebilmektedir.

 

yenidogan-sunneti-nedir

 

Yenidoğan Sünnet Nasıl Yapılır?

Yenidoğan sünneti operasyonu hijyenik koşullarda, alanında uzman bir hekim tarafından yapılır. İşlem sırasında lokal anestezi uygulanır. Sünnet için plastibell cihazı, mogen ya da gomco kelepçesi gibi yöntemler tercih edilebilir. Tüm bu yöntemlerde penisin ucunda bulunan fazladan deri alınır ve penis ucu ortaya çıkarılır. Lokal anestezi uygulandığından bebek hiçbir acı hissetmez ve işlem sonrasında da bebeğe uygun olacak şekilde ağrı kesici tedavisi uygulanabilir.

Yenidoğan Sünnet Ne Zaman Yapılmalı?

Bebek doğduktan sonraki 24 saat dolduğunda gerekli kontroller yapılarak sünnet işlemi yapılabilir ve bu tarihten sonraki ilk 3 ay içerisinde de tıbbi bir engel olmadığı sürece sünnet işlemi yapılabilir. İşlem bebeğin rahat edeceği özel, steril ortamda yapılır. Sünnet çanı gibi yöntemlerle dikiş uygulaması yapılabilir. İşlem oldukça hızlı bir şekilde tamamlanır ve ortalama 20 dakika kadar sürer. Ancak işlem öncesindeki hazırlıklar sebebiyle toplam işlem süresi 45 dakika kadar sürebilir. İşlem sırasında anne ve baba çocuğunun yanında olabilir. Sünnetten sonraki ilk 3 günde iyileşmenin yüzde 80’i tamamlanmış olur ve 1 ile 3 hafta arasındaki bür sürede tam iyileşme sağlanır.

Yenidoğan Sünnet Sonrası

Yenidoğan sünnet sonrası bebek bakımında uzman hemşireler sünnet sonrası süreç ile ilgili aileye bilgi verir. Hangi ilaçların nasıl uygulanacağını ve hangi zamanlarda uygulanacağını aileye anlatırlar. Sünnet bölgesine bebek için reçete edilen antiseptik içerikli kremler günde 4-5 defa sürülür ve bölgenin hijyenini korumak için steril bez kullanılır. Sünnet sonrasındaki üçüncü ya da dördüncü günde doktora kontrolü yapılabilir. Dikiş uygulanan bir sünnet operasyonu yapılırsa bu dikişler eriyerek kendi kendine düşmektedir. İşlem çok düşük risklidir ancak bebeklerin yüzde birinde hafif komplikasyonlar görülebilir. Deri yapışkanlığı, kanama, enfeksiyon, yetersiz sünnet sebebiyle yeniden işlem gereksinimi, sünnet derisi daralması gibi yan etkiler nadir olarak görülebilir. Sünnet sonrasında bebeğin banyo yapıp yapamayacağına doktor karar verir.

 

yenidogan-sunnet-sonrasi

 

Yenidoğan Sünnetinin Yararları

Yenidoğan sünnetinin yararları şu şekilde sıralanabilir:

  • Erken dönemde yapılan sünnet işleminde çocuklarda görülen üriner sistem hastalıklarının kat kat azaldığı bilinmektedir.
  • Genel anesteziye gerek yoktur ve lokal anestezi yeterlidir.
  • Kanama kontrolü kolaydır ve kanama görülme olasılığı düşüktür.
  • Sünnet dönemi çocuğun aklında yer etmeyeceğinden psikolojik travmalara sebep olmaz.
  • Yenidoğan sünneti iyileşme süreci daha kolay olur.

Yenidoğan Sünnet Fiyatları

Yenidoğan sünnet fiyatları işlemin yapılacağı yere, uygulanacak yönteme ve operasyonu yapacak doktorun ve ekibin tecrübesine göre değişkenlik gösterir. Yenidoğan sünneti ile ilgili randevu ve bilgi almak için Etik Çocuk Cerrahi ile iletişime geçebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meatal-stenoz
Meatal Stenoz

Sünnet edilmiş hastaların yaklaşık %9-10’unda görülebilen kazanılmış bir hastalıktır.…

Devamını Oku
sunnet-buyuk-cocuklarda
Sünnet (Büyük Çocuklarda)

Cerrahi anlamda sünnet, glans penisi (penis başını) saran prepisyum ya da sünnet deri…

Devamını Oku
balanit-ve-postit-balanopostit
Balanit ve Postit (Balanopostit)

Sünnet olmamış ve olmuş erkek çocuklarda sadece penis başının iltihabına “balanit” de…

Devamını Oku
Fiyat Al