Vezikoüreteral Reflü

Vezikoüreteral reflü tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bu sebeple böbrek rahatsızlıkları yaşanabilir. Hasar engellenerek vezikoüreteral reflünün tedavisinin yapılması amaçlanır.

Vezikoüreteral Reflü Nedir?

İdrarın anormal bir şekilde üreter ve böbrek pelvisine geri kaçışına vezikoüreteral reflü denir. Vezikoüreteral reflü; doğumsal yetersizlikten meydana gelebileceği gibi mesane içindeki basınç nedeniyle mekanizmanın bozulması sonucunda da meydana gelebilir. Vezikoüretoral reflü kısaltılmış adıyla VUR’un görülme sıklığı %1’in altındadır. Çocuklarda en sık görülen üriner sistem anomalilerinden olan VUR üriner sistem enfeksiyonlarına sebebiyet verebilir. Bu rahatsızlığın görüldüğü çocuklarda böbrek skarı meydana gelebilir. Vezikoüreteral reflü enfeksiyona neden olmadığı sürece hasara sebep olmayabilir. Ancak genital bölgedeki bakteriler mesaneye geçip oradan vezikoüreteral nedeniyle geçiş yaparak böbreklere geçerek böbrek enfeksiyonlarına neden olabilir.

 

vezikoureteral-reflu-tedavisi-nasildir

 

Vezikoüreteral Reflü Belirtileri

Vezikoüreteral reflü belirtileri enfeksiyon oluşumuna ve enfeksiyonun ne kadar ilerlediğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Vezikoüreteral belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • İdrar yolu enfeksiyonun sıklıkla tekrarlaması,
  • Yüksek ateş görülmesi,
  • Karın ağrısı ve böbrek tarafında ağrı,
  • İdrar yaparken kan görülmesi,
  • İdrar yaparken yanma hissi ya da ağrı,
  • Gece altını ıslatması,
  • Büyümede gerilik yaşanması,
  • İdrarda kötü koku
  • İştahsızlık,
  • Kabızlık,
  • Kusma,
  • Kilo alma
  • İdrarını tutamama

Vezikoüreteral Reflü Tanısı Nasıl Konulur?

İdrar tahlili ile idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığı anlaşılabilir. Tahlil sonucunda; idrarda bakteri, kan ya da beyaz kan hücresi bulunuyorsa idrar yolu enfeksiyonu olduğuna işaret edebilir. Böbreklerin ne durumda olduğunu anlamak için böbrek ultrasonuna bakılabilir. Bu sayede böbrekler ve üreterler incelenebilir.

Vezikoüreteral reflü tanısı için Voiding Sistoüretrografi (VCUG) adlı test yapılabilir. İdrar kesesini görüntüleyerek yapılan bu testte idrar yapılırken film çekilir. 5 ile 1 arasında sıralama yapılan bu testte 5 en ağırken 1 hafif seviye olarak belirlenir. Hastalığın ilerlediği tespit edilirse böbreklere ne kadar etki ettiğini anlamak için başka bir test yapılır. Böbrekleri test etmek için sintigrafi yöntemi kullanılabilir. Sintigrafi yönteminde vücudun belirlenen bölgesine radyoizotop enjekte edilir ve tarama bu şekilde yapılır. Radyoizotop böbrek tarafında emilir ve kamera yardımıyla yayılan radyasyon görüntülenerek sorun tespit edilir. Ayrıca böbreklerin kan akışını değerlendirmek için doppler ultrasonografi kullanılabilir.

 

vezikoureteral-reflu-belirtileri

 

Vezikoüreteral Reflü Tedavisi Nasıldır?

Vezikoüreteral reflü tedavisinde ilk olarak medikal yöntemlere başvurulur. Eğer çocuk 1 yaşın altındaysa ameliyat çok sık tercih edilen bir yöntem değildir. Vezikoüreteral reflü enfeksiyona neden olduğu için ilk olarak enfeksiyon engellenmeye çalışılır. Bunun için antibiyotik kullanımı sağlanabilir. Çocukların kullandığı antibiyotikler genelde gece verilir ve düşük dozdadır. Antibiyotik kullanımı sayesinde enfeksiyonun giderilmesi ve bir daha oluşmaması amaçlanır. Vezikoüreteral reflü yok olana kadar antibiyotik kullanımına devam edilir.

Vezikoüreteral reflü enfeksiyon oluşturmuyorsa herhangi bir müdahale yapılmaz sadece gözlemlenir. Ancak enfeksiyon olduğu durumda mutlaka müdahale sağlanmalıdır. Aksi halde enfeksiyon yayılarak daha fazla zarar neden olur.

Vezikoüreteral reflünün cerrahi tedavisi için 4 yöntem vardır. Bu yöntemler:

Endoskopik cerrahi; eğer VUR çok ilerlememişse uygulanabilir. Üreterin mesaneye girişi bölgesine jel enjekte edilerek yapılan bu işlemde üreterin etrafında bariyer oluşturmak amaçlanır. Bu sayede idrarın geri kaçması önlenir.

Açık cerrahi; idrar kanalları idrar kesesine giriş noktalarından düzeltilmesiyle yapılan bu işlem sayesinde yüksek başarı elde edilir.

Laparoskopik cerrahi; küçük kesiler atılarak yapılan bu işlem sayesinde üreterle yeniden konumlandırılır.

Robotik cerrahi; laparoskopik cerrahinin bir türü olan bu yöntemde robotik sistemler 3 boyutlu görüntü elde edilmesine olanak sağlayarak küçük alanlarda bile daha hassas çalışma sağlar.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

varikosel
Varikosel

Varikosel, testisin kirli kanını kalbe geri götüren testis venlerinin genişlemesiyle …

Devamını Oku
testis-torsiyonu
Testis Torsiyonu

Testis torsiyonu, spermatik kord denilen testisin damar ve sinirlerini içinde taşıyan…

Devamını Oku
inmemis-testis
İnmemiş Testis

İnmemiş testis, testislerin olması gereken yerde bulunmadığı durumlar oluşan doğumsal…

Devamını Oku
Fiyat Al