Tırnak Batması

Tırnak batması toplumda %20 sıklıkla görülen ve yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır ve genellikle tırnak katlantısının tırnağın iki yanındaki yumuşak doku içerisine dönmesi sonucu ayak başparmağında ağrı, kızarıklık, hassasiyet ve ilerleyen dönemlerde akıntı ve granülasyon dokusu gelişerek seyreden bir sorundur. Sıklıkla ayak başparmağı tırnaklarında tek taraflı veya iki taraflı olarak görülür. Yani, tırnak kenarlardaki deri katlantılarına batarak inflamasyona ve ödeme neden olur. Tırnak çevresinde şişme, kızarıklık, sıcaklık artışı ve ağrı meydana gelir. Bazı hastalarda enfeksiyona bağlı kötü kokulu akıntı gelişebilir. Zamanla kenar dokularda ödem artarak tırnak üzerini tamamen kaplar ve tırnağın daha fazla batmasına yol açar. Bu olayın üzerine enfeksiyon gelişirse şikayetler gittikçe dayanılmaz bir hal alır.

Tırnak Batması Nedenleri Nelerdir?

  1. Tırnak yatağının dar ve tırnağın buna göre büyük olması
  2. Ucu dar ayakkabı giyimi
  3. Genetik olarak tırnakların ince ve düz olması
  4. Aşırı kilo alma
  5. Ayak tırnaklarının kısa, yuvarlak ya da “V” şekilde dar kesilmesi (yanlış kesilmesi)
  6. Ayak başparmağında tırnağın önündeki dokunun, tırnağın büyümesine engel olacak şekilde fazla olması da tırnak batmasına neden olmaktadır. Özellikle kilo artışlarında bu daha sık görülmektedir.
  7. Vitamin eksikliği: Özellikle A vitamin eksikliği.

**Tırnak batmasına yatkın bir ayakta bu etkenlerle tırnak kenarında oluşan basınç tırnağın cilde zarar vermesine yol açar. Sonrasında bakteri ve mantar enfeksiyonlarının eklenmesi ve granülasyon dokusunun oluşmasıyla tipik tırnak batması görüntüsü tamamlanır. Granülasyon dokusu epitelle çevrilir. Böylece apse drenajı engellenir. Doku gittikçe şişer ve dış etkilere karşı daha kolay yaralanabilir hale gelir. Bu kısır döngü böyle devam eder.

Tırnak batmaları üç evrede değerlendirilebilir:

  • Evre I (Enflamasyon evresi): İnflamasyon ve ağrının mevcut olduğu evredir. Konservatif tedavi (Konservatif tedavi; sıcak pansuman, geniş ayakkabı giyilmesi, batan tırnakla et arasına gazlı bez veya özel plastik materyal konması, doğru tırnak kesiminin öğretilmesi antibiyotik tedavisi gibi öğelerden oluşmaktadır) sonuçları tatmin edicidir.
  • Evre II (Apse evresi): Enfeksiyonun tabloya eklendiği dönemdir. Çoğu zaman konservatif tedavi yöntemleri ve gerekirse cerrahi tedavi uygulanmalıdır.
  • Evre III (Kronik, granülasyon evresi): Enfeksiyon olsun veya olmasın inflamasyonun kronik bir hal alarak ağrı ve yan duvar hipertrofisi olduğu dönemdir. Çoğu zaman cerrahi olarak tedavi edilir.

Tırnak batmasında tedavi:

  • Öncelikle tırnak batmasına bağlı enfeksiyon ve enflamasyon tedavi edilmelidir. Bunun için lokal antiseptikler ve antibiyotikli kremler kullanılır.
  • Tırnaklar düz kesilmeli, fazla kesilmemelidir, kenarlardaki tırnaklar alınmamalıdır (Tırnağı yuvarlak ve dipten kesmek yerine, cetvel gibi dümdüz ve biraz mesafe bırarak kesmek gerekiyor. Batan tırnak enfeksiyona sebep olmamışsa, birkaç kez doğru şekilde yani cetvel gibi düz keserseniz yavaş yavaş tırnak düzelebilir ve batmaz).
  • Diş iplikleri ile tırnak köşeleri hafif yukarı kaldırılarak tırnak köşesine pamuk parçalarının konulması denenebilir.
  • Bütün yukarıdaki konservatif önlemlere rağmen düzelme olmazsa tırnağın 1/3 kısmı cerrahi olarak yatağıyla beraber çıkarılır.
  • Tırnağın büyümesinin önünde doku engel olarak bulunuyorsa bu doku çıkarılarak tırnak büyümesi rahatlatılır.
  • Yenidoğanların tırnaklarını kesmeden elinizle koparırsanız sertleşmesini engellersiniz. Yenidoğan tırnağını tırnak makasıyla keserseniz tırnak sertleşir, elinizle alamadığınız hale gelince bebekler için üretilmiş tırnak makaslarıyla bebeğinizin tırnaklarını kesebilirsiniz.

Çocuklarda Kullandığımız Cerrahi Teknik Winograd Tekniği:

Patolojiye neden olan tüm dokuların alınması dolayısıyla çok etkili ve nüks oranı yok denecek kadar az olan bir tedavi seçeneğidir. Ameliyat tekniğinde sorumlu olan tırnak plağı, tırnak yatağı, tırnak dudağı ve matriksi kama şeklinde kesilerek alınmaktadır. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken en önemli şey germinal matriks kalıntısı bırakmamaktır. Nükslerin en önemli sebebi germinal matriksin tamamen eksize edilmemesidir. Günlük yaşantımızda etkin ve hızlı çözüm getiren bir yöntemdir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

safra-kesesi-ameliyati-laparoskopik
Safra Kesesi Ameliyatı (Laparoskopik)

Safra kesesi karaciğerin altında bulunan bir organdır. Karaciğerde üretilen safranın …

Devamını Oku
perineal-travmalar
Travmaya Bağlı Derin Kesiler

Kesikler ve küçük yaralanmalar günlük hayatımızda çocuklarda sık karşılaşılan sorunla…

Devamını Oku
yanik-tedavisi-ve-pansumani
Yanık Tedavisi ve Pansumanı

Deri, vücudu enfeksiyondan koruyan ısı ve sıvı kaybını önleyen bir bariyer gibi görev…

Devamını Oku
Fiyat Al