Akut ve Perfore Apandisit

Akut karın ağrısı acile sık başvuru nedenlerinden biridir. İki yaş ve üzerindeki çocuklarda üç günden kısa süreli karın ağrısı yakınmasıyla hastaneye başvuru akut karın ağrısı olarak değerlendirilmektedir. Çocuklarda karın ağrısı çoğunlukla kendiliğinden ya da basit tedavilerle düzelen sebeplerden kaynaklanmakta, daha küçük bir kısmında ise acil tanı ve tedavi gerektiren cerrahi ya da medikal sorunlar saptanmaktadır. Ayrıntılı öykü ve dikkatli fizik bakı ile cerrahi girişim, medikal tedavi ya da tedavisiz izlem gerektiren basit hastalıklar ayırt edilmeye çalışılmalıdır. Çocuklukta çoğu belirti ve bulgunun (ateş, kusma, karın ağrısı, ishal gibi) özgün olmayışı ve fizik bakıda yaşanan zorluklar nedeniyle, cerrahi sorunlarla basit medikal hastalıkları ayırt etmek her zaman kolay olmamaktadır.

Akut karın ağrısının en sık nedenleri 2-16 yaş arasındaki çocuklar arasında üst solunum yolu hastalıkları, viral hastalıklar, nedeni belirlenemeyen karın ağrısı, ve akut gastroenterittir.  Akut karın ağrısının diğer dikkat çekici nedenlerinden biri de onkolojik hastalıklardır (lösemi, lenfoma, karın içi organ tümörleri vb).

Akut apandisit çocukluk çağında en sık saptanan travma dışı cerrahi acildir. Akut karın ağrısı ile başvuran çocuklarda akut apandisit sıklığı %1-10 arasında değişen oranlarda bildirilmektedir.

Çocuklarda akut apandisit tanısını zamanında ve doğru olarak koymanın (özellikle küçük yaş grubunda) erişkinlere göre daha zor, perforasyon oranının daha yüksek olduğu bilinmektedir. Hastaları değerlendirmede dikkatli alınan öykü ve ayrıntılı yapılan fizik bakı temel olup, başta akut apandisit olmak üzere cerrahi girişim gerektiren acil durumlar basit hastalıklardan ayırt edilmeye çalışılmalı, daha sonra gerekli görülen laboratuvar incelemeleri planlanmalıdır. Akut apandisitin teşhisini %100 doğrulukta koyacak muayene yöntemi, test (kan testi, röntgen, ultrason, BT) yoktur. Teşhiste gecikme tehlikeli olduğundan kesin teşhis bazı durumlarda ameliyatta konur. Acil apandisit ameliyatlarında apandiksin % 5-10 hastada normal olduğu görülür. Bunların bazılarında doğumsal veya sonradan gelişmiş bir hastalığın teşhisi konularak farklı ameliyatlar yapılması gerekebilir. Özellikle küçük çocuklarda akut apandisit tanısı zor konulduğu için erişkinlere göre daha yüksek (%30- 65) oranlarda perforasyon görülmektedir.

Akut ve perfore (patlamış) apandisitin ameliyat dışında tedavisi yoktur. Apandisit ameliyatı hastalığın başlangıç zamanı ve teşhis edildiği zaman arasında geçen süreye göre açık ya da kapalı (laparoskopik) cerrahi olarak yapılır. Akut apandisitler ameliyattan sonra genellikle 24-48 saat içerisinde taburcu edilirken, perfore (patlamış) apandisit saptanan hastalar daha uzun süre hastanede kalırlar ve antibiyotik tedavisi alırlar.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

dilati-frenilimu-ankiloglosli-dil-bagi
Dilatı Frenilimu (Ankiloglosli, Dil Bağı)

Ankiloglossi, dilin gelişim bozukluklarından biridir ve bu duruma dilin hareket oranı…

Devamını Oku
safra-kesesi-ameliyati-laparoskopik
Safra Kesesi Ameliyatı (Laparoskopik)

Safra kesesi karaciğerin altında bulunan bir organdır. Karaciğerde üretilen safranın …

Devamını Oku
pubertal-jinekomasti-ergenlikte-meme-buyumesi
Pubertal Jinekomasti (Ergenlikte Meme Büyümesi)

Pubertal jinekomasti, erkeklerde endokrin bir patoloji olmaksızın memedeki glandüler …

Devamını Oku
Fiyat Al