Lenfadenopatiler

Lenf bezleri, lenfatik kanallar boyunca belirli bölgelerde dizili olarak bulunan, bir kapsülle çevrili organlardır. Vücudumuzda genelde 0,5-1 cm boyutlarında, perifer ve iç organ yerleşimli yaklaşık 600 adet lenf bezi mevcuttur. Yenidoğan döneminde genellikle nadir olarak palpe edilebilen lenf bezleri zamanla antijenlerle tanışma sonucu gelişmeye başlar. Erken çocukluk döneminde hızlı gelişim gösteren lenf sistemi 8-12 yaş arası maksimum kitlesine ulaşır, adölesan dönemden sonra ise küçülmeye başlar.

Lenfadenopati, lenf bezi boyutu ve yapısının bozulduğu tüm lenf bezi hastalıklarına verilen ortak isimdir ve çocukluk çağında anne ve babaların doktora en çok başvurmalarına sebep olan yakınmalarından biridir. Büyük çoğunluktaki hasta grubunda lenf bezi büyümesi genelde iyi huylu sebeplerle olur. Bununla beraber, nadir ve patolojik sebeplerin ortaya çıkarılması ve gereksiz tetkiklerden kaçınılması açısından lenf bezi büyümesi ile gelen hastaya yaklaşımın bilinmesi büyük önem taşımaktadır.

Öyküde lenfadenopatinin süresi, eşlik eden bulgu ve belirtiler (ateş, eklem/kemik ağrısı, döküntü, kilo kaybı, gece terlemesi, kaşıntı, nefes darlığı), son bir ay içinde geçirilen enfeksiyonlar, seyahat öyküsü, hayvan teması, ailedeki kalıtsal hastalıklar, tüberküloz ve aşı uygulamaları mutlaka sorgulanmalıdır.

İlaç kullanımı da lenfadenopatiye sebep olabilir. Çocuklarda 2 cm’den büyük lenf bezlerinin granülamatöz hastalık (tüberküloz), ya da kanser tanısı için anlamlı olduğu düşünülmektedir.

Klinik bulgular ve laboratuvar testleri ile tanı konulamadığı, lenfadenopatinin gerilemediği, batında ve mediastende (iki akciğer arasında kalan göğüs boşluğu) lenfadenopati ya da kitle varlığında ve kötü huylu olma şüphesinin olduğu durumlarda hastadan doku örneklemesi yapmak gerekir.

Biyopsi Endikasyonları Nelerdir?

  • Lenf bezi büyümesi 2 haftadan uzun süre devam ediyorsa (büyümeye devam ediyorsa)
  • 4-8 haftada tedaviye rağmen küçülme yoksa
  • Supraklavikuler (köprücük kemiği üstünde) lenf büyümesi varsa
  • Mediastinal kitle varsa
  • Anormal klinik bulguların varlığı (Zayıflama, ateş, gece terlemesi, organomegali) varlığı

Bunlar da İlginizi Çekebilir

urakus-kalintilari
Urakus Kalıntıları

Urakus göbek ile mesane arasında yer alan embriyolojik bir bağ olup normal şartlar al…

Devamını Oku
karin-agrisi
Karın Ağrısı

Karın ağrısı, çocuklarda sık karşılaşılan bir yakınmadır. Çocukluk dönemindeki karın …

Devamını Oku
mezenterik-lenfadenit
Mezenterik Lenfadenit

Akut karın ağrısı, çocuklarda en yaygın fiziksel yakınmadır. Akut apandisit, akut kar…

Devamını Oku
Fiyat Al