Dilatı Frenilimu (Ankiloglosli, Dil Bağı)

Ankiloglossi, dilin gelişim bozukluklarından biridir ve bu duruma dilin hareket oranını önemli derecede kısıtlayan genioglossus kas ve/veya anormal kısa bir frenulum (dilaltı frenilumu) sebep olur. Ya komplet (tam) ya da parsiyel (kısmi) ankiloglossi şeklinde görülür. Tam ankiloglossi, ağız tabanı ve dil arasında birleşmenin bir sonucu olarak oluşur. Parsiyel ankiloglossi ise kısa dil bağından veya dil bağı bağlantı yerinin dilin ucuna yakın bağlanmasından ileri gelir ve daha sık görülür. Her iki cinste de eşit sıklıkta görülür. Genetik geçiş vardır (otozomal dominant).

Dilin kısıtlı hareketlerinden dolayı bu anomalili hastalar konuşma zorluğu çekebilirler. İki sesli bir kelimenin bir hece halinde kaynaşması ve belli sessiz harflerin telaffuzunda zorluk yaşayabilirler. Ankiloglossi’li olgularda, dilin hareketi kısıtlandığından yanlış yutkunmaya eğilim görüldüğünü, belirgin konuşma bozukluğu olmasa bile bazı seslerin yanlış seslendirilebileceği belirtmiştir. Ayrıca azı dişlerinin ısırma ile ilgili yüzeyleri (oklüzal) ve dişeti ile ilgili (periodontal) problemlere neden olabileceği de bildirilmiştir.

Özetle dil ağız içinde yeterince hareketli değilse yemek artıklarını temizleme ve diş çürüklerini önlemede etkisi azalır ayrıca ağız kokusu ve diş çürüğüne yol açabilir. Ağız içi hijyeni bozulduğu için diş eti hastalıklarının görülmesi de kolaylaşır. Bu nedenle konuşma bozukluklarını, artan dental ve/veya periodontal problemleri önlemek ve düzeltmek için ankiloglossi’nin cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekliği birçok araştırıcı tarafından önerilmektedir.

Tedavide özellikle 3 aya kadar olan ve dil bağı ince ve transparan olan bebeklerde lokal anesteziyle yapılan basit bir işlemdir. Çocuk büyüdükçe bu doku kalınlaşacağından genel anestezi ile yapılması daha uygun olur. Cerrahi olarak dil yukarı doğru kaldırıldıktan sonra görünür hale gelen fibrotik doku makasla ya da bipolar koter yardımıyla kesilir. Olguların çoğunda dikiş atılmasına gerek olmasa da bazı olgularda emilebilen dikişlerle kanama kontrolünün sağlanması gerekebilir. İşlem 10-15 dakika sürer ve işlem sonrası eğer anestezi uygulanmadıysa hemen uygulanmışsa 1 saat sonra beslenmeye başlanabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

rektal-prolapsus
Rektal Prolapsus

Rektal prolapsus rektum duvarının tam kat veya sadece mukozasının anal kanaldan aşağı…

Devamını Oku
safra-kesesi-ameliyati-laparoskopik
Safra Kesesi Ameliyatı (Laparoskopik)

Safra kesesi karaciğerin altında bulunan bir organdır. Karaciğerde üretilen safranın …

Devamını Oku
gobek-granulomu-ve-polipi
Göbek Granülomu ve Polipi

Göbek anne karnındayken bebek ile anne arasındaki ilişkinin sağlandığı tek yoldur. Ra…

Devamını Oku
Fiyat Al