Diyafram Hernileri

Diyafram hernileri ve diyafram evantrasyonu doğuştan olabilir ya da travma sebebi ile ortaya çıkabilir. Diyafram hernisi diyafram fıtığı olarak da anılır, diyafram evantrasyonun ise diyafram yüksekliği olarak da adlandırılabilmektedir.

Diyafram Herni Nedir?

Doğuştan gelen diyafram hernisi göğüs boşluğuyla karın boşluğunu ayıran kas olan diafragmada açıklık bulunması hastalığıdır. Gelişim bozukluğu nedeniyle görülen bu durum solunuma yardımcı olan kası etkiler. Her iki yönde de görülebilen bu açıklık daha çok sol tarafa görülür. Karın içerisindeki mide, bağırsaklar, karaciğer ve dalak gibi organlar bu açıklıkan göğüs boşluğuna geçer bu da akciğerlerin gelişmesi için olan alanın işgal edilmesine ve gelişim için az alan kalmasına sebep olur. Solunum zorluğu ve akciğer enfeksiyonları gibi semptomlara neden olan diyafram hernisi bazı durumlarda belirti vermeyerek başka bir rutin kontrol sırasında teşhis edilebilir.

Diyafram Herni Çeşitleri

Göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasındaki kasın zarar görmesi ya da doğuştan yanlış gelişmesi diyafram hernisine neden olur. Diyafram hernisinin pek çok türü vardır. Başlıca diyafram hernisi çeşitleri arasında şunlar sıralanabilir; Hiatus hernisi ve retrosternal herni, Bochdalek hernisi (Konjenital herni). En çok görülen Bochdalek hernidir. Doğuştan oluşan herni gebeye uygulanan ultrason ile tespit edilebilir ve bebek doğmadan önce doğumdan sonrasında uygulanacak olan tedavi planlamaları yapılabilir.

diyafram-herni

 

Diyafram Herni Neden Olur?

Çocuklarda görülen diyafram hernilerinin neredeyse hepsi doğuştan gelmektedir. Bebek anne karnında oluşurken önce birkaç bölüm halinde gelişir ve daha sonra bu bölümler birleşir. Birleşme sırasında oluşan gelişimsel bozukluklar da herni gibi problemlere neden olabilir. Diyafram hernisinin nedeni tam olarak bilinmez ancak hastaların yaklaşık olarak %30’unda genetik faktörlerin etkisinden bahsedilebilir. Anne karnında meydana çıkan bu anomali yaklaşık 5000 bin doğumdan birinde görülür ve diyafram hernisi olan bebeklerin 3’te birinde başka bir anomali daha görülmektedir. En sık görülen eşlikçi anomali kalp anomalisidir, akciğer ve kalp anomalilerinin olduğu durumda hayati risk yüksektir. Bebek doğumdan hemen sonra solunum desteğine ihtiyaç duyuyor ise anomali yüksek derecededir.

Diyafram Hernileri Kimlerde Görülür?

Diyafram hernileri travma yaşayan kişilerde görülebilir. Kadınlarda ve fazla kilolu kişilerde diyafram hernisi görülme riski daha yüksektir. Doğuştan gelen hernilerde ise kalıtsal faktörler etkili olmaktadır. Diyafram evantrasyonu ise yetişkin kişilerde nadir görülür ve erkeklerde daha sık rastlanır. Diyafram evantrasyonunun nedeni de tam olarak bilinmez ancak felce bağlı ya da farklı sebeplere bağlı olarak gerçekleşen 2 çeşidi vardır. Kalp ameliyatı geçirken kişilerde, tümörü olan ve travma yaşayanlarda, tüberkülozu olan kişilerde ve kas-sinir sistemi bozukluğu olan kişilerde diyafram evantrasyonu görülme riski daha yüksektir.

Diyafragma Hernisi Nasıl Tedavi Edilir?

Diyafram bozukluklarında tedavi ilaçlarla ve cerrahi ile yapılabilir. Doğuştan gelen diyafram hernisi cerrahi ile tedavi edilebilir. Ameliyatta göğüs boşluğuna çıkan organlar tekrar karın boşluğuna yerleştirilir. Travmaya bağlı bir diyafram yırtığı oluşursa yine ameliyat ile tedavisi yapılabilir. Ameliyat genel anestezi uygulanarak ameliyathanede yapılır, gerekli görülen nokadan kesi yapılarak karın boşluğuna girilir ve organlar olması gereken yere aktarılır. Doğuştan gelen diyafragma hernisinde ise anne karnında oluşan bu gelişim bozukluğu dikilerek onarılır ve ameliyat yaklaşık 2 saat kadar sürer. Ameliyatın başarı şansı hastadan hastaya göre değişkenlik gösterir ve ortalama yüzde 60 oranında başarılı sonuçlar alınır.

Diyafragma Hernisi Operasyonu Sonrası

Ameliyat sonrası ilk 24 içerisinde görülebilecek en önemli sorun persistan fetal sirkülasyondur. Bu nedenle ameliyat sonrasındaki sürecin yönetimi oldukça önemlidir. Operasyon sonrasında akciğer enfeksiyonları, solunum problemleri, gastroözofageal reflü gibi sağlık sorunları görülebilir. Bebeğin ya da çocuğun gelişiminin aksamaması için beslenme problemleri yaşanması durumunda desteğe ihtiyaç duyulabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

umblikal-herni-gobek-fitigi-paraumblikal-herni-epigastrik-herni
Umblikal Herni (Göbek Fıtığı), Paraumblikal Herni, Epigastrik Herni

Gebeliğin ilk haftalarında karın duvarı açıktır ve 10. haftaya dek olan zamanda bağır…

Devamını Oku
nuks-tekrarlayan-fitik-ve-inmemis-testisler
Nüks (Tekrarlayan) Fıtık ve İnmemiş Testisler

Kasık fıtığı hangi yaşta ortaya çıkarsa çıksın sebep kasık kanalındaki doğumsal açıkl…

Devamını Oku
kasik-fitigi
Kasık Fıtığı

Çocuk cerrahisi alanında en sık yapılan uygulamalardan biri kasık fıtığı ameliyatları…

Devamını Oku
Fiyat Al